• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Soma'da Katliamdan Bir Gün Önce de Yangın Çıkmış

Soma’da, katliamın yaşandığı madendeki kameralar incelendi; olaydan bir ve iki gün önce de yangın çıktığı ancak yetkililerin önlem almadığı ortaya çıktı.

07.07.2014

Soma’da, 301 madencinin yaşamını yitirmesine neden olan yangının ardından, ocaktaki 16 güvenlik kamerası kaydı, laboratuvarda kriminal incelemeye alındı. İnceleme, faciadan bir ve iki gün önce de yangın çıktığını ortaya koydu.

 DHA'dan Taylan Yıldırım'ın haberine göre; 27 Nisan- 18 Mayıs arasındaki döneme ait görüntüler, katliamın göz göre göre geldiğini ve yeraltındaki can pazarını belgelerken, iki ayrı yangın çıktığı halde şirket yetkililerinin işçilerin bayılmasına rağmen önlem almadığını da gözler önüne serdi. Görüntülerde, yeraltındaki işçilerin canlarını kurtarma çabaları, dışarıdaki arkadaşlarının kurtarma çalışmalarındaki çırpınışları, madenin içinin duman altında kalması, baygın işçilerin bantlar üzerinde çıkartılmaları da yer aldı.

 

Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri AŞ’ye ait ocakta çıkan yangında, 301 madenci yaşamını yitirdi. Madende hayatını kaybeden işçilerin cesetleri 5 gün süren çalışmayla dışarı çıkartılabildi. Faciayla ilgili başlatılan adli soruşturmada aralarında Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Ölen işçilerin aileleri adına açılan tazminat davalarından dolayı da Soma Kömür İşletmeleri'nin tüm mallarına, Soma 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından tedbir konuldu.

Kayıtlar incelendi

Katliamın ardından başlatılan soruşturmada, maden sahası ve ocaklardaki güvenlik kamera kayıtlarının depolandığı bilgisayarlara el konuldu. Bilgisayar kayıtları, savcılık kararıyla incelenmek üzere polis kriminal laboratuvarına gönderildi. Görüntüler, Ankara'da Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Laboratuvarı'nda incelendi. 27 Nisan 2014 tarihinde saat 17.21 ile 18 Mayıs 2014 tarihinde saat 13.57'ye kadar olan zaman aralığındaki 16 kameraya ait görüntüler izlendi.

 Üretime ara verilmemiş

Yangından kurtulan işçiler, ocak içinde günler öncesinde ısının yükseldiği, çıkardıkları kömürün elle tutulamayacak kadar sıcak olduğu, kendilerini çok halsiz hissetlerine dair ifadeler verirken bunun nedeni de bu görüntüler sayesinde ortaya konuldu. Kriminal uzmanlar kameraları incelerken faciadan iki gün önce de kameralara yansıyan ancak, defterlere işlenmeyen bir yangın tespit etti.

 

Kayıtlara göre faciadan iki gün önce, yani 11 Mayıs 2014 tarihinde, saat 07.25 sıralarında kameralarda yoğun duman görülüyor ve bu duman yoğunluğu yaklaşık 16 saat sürüp aynı gün saat 23.05’e kadar devam ediyor. Yine bu sıralarda, bazı işçilerin baygınlık geçirdiği bazılarının da bitkin halde bantlardan destek alıp güçlükle ayakta durdukları kameralara yansıyor. Ama görüntülere göre madende üretim faaliyeti aynen devam ediyor.

 

Faciadan bir gün önce de 12 Mayıs 2014 tarihinde saat 06.00 sıralarında kameralara duman yoğunluğu tekrar yansıyor. Yine bu sırada baygınlık geçiren ve halsiz durumdaki işçilerin görüntüleri de yine kameralarda görülüyor. Ancak, üretime yine ara verilmiyor.

 Can pazarı görüntülere yansımış

Facianın meydana geldiği 13 Mayıs'ta saatler 14.55’i gösterdiğinde geriye dönülmez o anlar başlıyor. Önceki iki yangından çok daha yoğun duman ocak içinde hızla yayılıyor. Bu yangından haberi olmayan bazı bölümlerde üretim hala sürüyor. Bu saatten kısa süre sonra da, güvenlik kameralarının yoğun dumandan dolayı görüş alanının tamamen kapanıyor ve ocakta göz gözü görmüyor. Facia günü saat 14.00'da ocakta son kez kömür üretiminin yapıldığı da yine görüntülerde yer alıyor.

 

Kameralardan elde edilen görüntülerden alınan fotoğraflar, facia öncesi, facia anları ve bu sırada ocak içerisinde yaşanan can pazarının acı bir fotoromanı gibi kriminal raporda yerini aldı. Facia günü ocakta yangının başlayıp dumanın hızla yayılmasıyla birlikte, görüntülere göre, birçok işçi çıkışa doğru yöneliyor. Yangın ardından dakikalar ilerledikçe bu kez, işçilerin daha bitkinleştikleri, bazılarının baygınlık geçirdiği yine görüntülerde yer aldı.

 

Baygınlık geçiren bu işçilerin bir bölümü kömür taşıma bantlarında, bir bölümü ise arkadaşlarının yardımıyla yaşama tutunmaya çalıştıkları anlar da görüntülendi.

Cumhuriyet Savcısı'nın soruşturma dosyasına giren kamera kayıtları, şirket yetkililerinin düzenlediği ve madende her şeyi normal gösteren Yeraltı Sabit Cihazlar Gaz Ölçüm Rapor Defteri ile Gaz Ölçüm Kayıt Defteri'ndeki verileri de çürütmüş oldu

Kaynak: http://www. sol.org.tr