• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Tayland demiryolu işçileriyle dayanışma

TÜMTİS Ankara Şubesi ve Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Tayland Büyükelçiliği önünde bir gösteri düzenledi ve Tayland demiryolu işçileriyle dayanışma gösterdi.

25.08.2011

Sendikamız Ankara Şubesi ve Birleşik Taşımacılık Sendikası bugün Tayland Büyükelçiliği önünde bir gösteri düzenledi. Eylemde Tayland Demiryolu İşçileri Sendikası’nın yedi yöneticisine yönelik işten çıkarılma kararı ve sendikaya verilen 15 milyon Taylan Bahtı (yaklaşık 900 bin TL) para cezası protesto edildi.

Tayland Demiryolu İşçileri Sendikası 2009 yılının Ekim ayında demiryollarındaki güvenlik sorunlarına dikkat çekmek için iş durdurma eylemi yapmış, ardından sendikanın yedi yöneticisi hakkında dava açılmıştı. Dava sonunda Tayland iş mahkemesi sendika yöneticilerinin işten çıkarılmasına ve sendikanın para cezası ödemesine hükmetmişti. Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu ITF bu kararın şok edici olduğunu belirterek uluslararası bir kampanya başlatmıştı. Sendikamız tarafından daha önce Tayland hükümetine konuyla ilgili bir mektup gönderilerek bu kararın hem işçilerin hem yolcuların güvenliği bakımından tehlike arz ettiği ve Türkiye’den taşımacılık işçilerinin Tayland Demiryolu İşçileri Sendikası ile dayanışma içinde olduğu belirtilmişti.

Tayland Büyükelçiliği önünde toplanan TÜMTİS ve BTS üyeleri Tayland demiryolu işçilerinin yanında olduklarını belirterek elçilik yetkililerine kararın durdurulması çağrısı yaptılar. Sendikamız Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Yıldırım, yaptığı açıklamada, 2009 Ekim ayında Tayland Demiryollarına ait 2 trenin raydan çıkması ve bir de ölümlü kaza yaşanması üzerine, Demiryolları İşçileri Sendikası'nın hükümetin ve halkın dikkatini demiryollarındaki güvenlik zaaflarına çekmek için iş durdurma kararı aldığını hatırlattı.

Yaşanan ölümlü kazadan sora açılan davada ''kazanın çalışanlar nedeniyle değil, güvenlik ve çalışma koşullarındaki eksikliklerden kaynaklandığının'' belirtilmiş olmasına rağmen işçilerin iş durdurma eylemine ceza verildiğini belirten Yıldırım, sendikanın karara itirazı beklenmeden, mahkeme tarafından 7 sendika yöneticisinin işten çıkarılmasına yönelik işlem yapıldığını söyledi.

Kararın adaletsiz ve yanlı olduğunu belirten Yıldırım, Tayland hükümetine bu konuya çözüm getirmesi çağrısında bulundu.

BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol da güvenlik zafiyetleri nedeniyle benzer kazaların Türkiye'de de meydana geldiğini ileri sürerek, ''Bu konu bizi de ilgilendiriyor. Tayland Demiryollarının sorunu bizim de sorunumuzdur. Bu konuda yapılan yanlışın giderilmesini istiyoruz'' dedi.  Açıklamaların ardından, Tayland Büyükelçiliği’ne söz konusu kararın durdurulmasını talep eden mektup iletildi.