TÜRK- İŞ İstanbul Şubeler Platformunun Petrol-İş Genel Merkezi'nde düzenlediği "Ulusal İstihdam Stratejisi Aldatmacası, Kıdem Tazminatı ve Toplu İş İlişkileri Yasası" konulu panelde yüzlerce işçi bir araya geldi.
Açılış konuşmasını Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın'ın yaptığı panelde, konfederasyon ve genel merkezlere, saldırılar karşısında birleşik mücadeleyi ve Taksim 1 Mayısı’nı örgütlemek için çağrıda bulunuldu.
Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu tarafından düzenlenen panelde konuşan Doç. Aziz Çelik, hükümet programında yer alan Ulusal İstihdam Projesi'ne karşı sendikaların strateji belirmesi gerektiğini söyledi. Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ise, "Ayağa kalkmamız isyan etmemiz lazım" dedi. Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu tarafından Petrol-İş Genel Merkezi'nde, "Ulusal İstihdam Stratejisi Aldatmacası, Kıdem Tazminatı ve Toplu İş İlişkileri Yasası" konulu panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Aziz Çelik, İş Hukuku Uzmanı Av. Murat Özveri, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ve CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin katıldı. Panele, sendika genel başkanları, sendikalı işçiler ile direnişteki Hey Tekstil ve Kampana Deri işçileri de izleyici olarak katıldı.
Platform bileşeni sendikalara üye 200’ü aşkın işçinin katılımıyla gerçekleştirilen panele Deri-İş, Petrol-İş İstanbul 1 Nolu Şube, Hava-İş, TÜMTİS, Tez-Koop-İş 1 ve 5 No’lu şubeleri, Harb-İş İstanbul Anadolu Yakası Şubesi, Selüloz-İş İstanbul Şubesi, Haber-İş İstanbul 1 No’lu Şubesi'nde örgütlü işçiler katıldı.
ULUSAL DEĞİL UCUZ İSTİHDAM STRATEJİSİ
Doç. Aziz Çelik, hükümetin adını Ulusal İstihdam Stratejisi verdiği belgeye ilişkin bilgiler verdi. Strateji'nin orta ve uzun vadeli olarak planlandığını kaydeden Çelik, bu stratejinin aslında "Ulusal değil Ucuz İstihdam Stratejisi" olduğunu ifade etti. Esneklik ve güvencesizlik getirecek bu belgenin "İşsizliği çözmek" iddiasıyla getirildiğini ifade eden Çelik, "İş istiyorsanız esnek ve güvencesiz olacak" değerlendirmesi yaptı. Stratejinin, aynı zamanda bir "TİSK belgesi" olarak kabul edilebileceğini ifade eden Çelik, "Çünkü içinde TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu)'in çalışmalarında yer alan formülasyonlar var" diye belirtti.
'TEMEL HEDEF İŞGÜCÜ PİYASALARININ ESNEKLEŞTİRİLMESİ'
Çelik, Ulusal İstihdam Stratejisi belgesinin, "Türkiye'de istihdamın katı olduğu ve esnekleştirilmesi" gerektiği fikri üzerine kurulduğunu belirtirken, Başbakanlık'a bağlı Yatırım Ajansı'nın internet sitesinde ise, "Türkiye'de yatırım yapmak için 10 neden" başlığı altında "Nitelikli ve rekabetçi işgücü piyasası", "Azalan reel birim ücretle birlikte artan çalışan verimliliği" ve "Avrupa'daki en uzun çalışma süreleri ve çalışan başına ortalama hastalık izninde en düşük oran (haftada 53,2 çalışma saati ve çalışan başına yıllık ortalama 4,6 gün hastalık izni)"
Şeklinde ifadeler yer aldığını dile getirdi. Devletin iki kurumu tarafından hazırlanan belgelerde farklı ifadeler yer aldığını ifade eden Çelik, bu strateji belgesiyle "Esnek İstihdam Projesi yaratılmak isteniyor. Temel hedef 2023 yılına kadar işgücü piyasalarını esnekleştirilmesi. 10 yıllık dönemi kapsıyor. Hükümet irade koyuyor. Çünkü 61. Hükümet programında bu strateji yer alıyor" dedi.
'SENDİKALARIN BİR STRATEJİSİ VAR MI?'
"Ulusal İstihdam Stratejisi'nde neler var" diye soran Aziz Çelik, şunları ifade etti: "Geçici işçiliğin yaygınlaştırılması, taşeron ve alt işveren önündeki sınırlamalarını kaldırılması, kiralık işçilik yani Özel İstihdam Büroları kurulması, Kıdem Tazminatı için Fon kurulması ve asgari ücrette yaş ayrımının yükseltilmesi." Hükümetin bir stratejisi olduğunu söyleyen Çelik, sendikalara ise şu çağrıda bulundu: "Kendi stratejimiz var mı? Gemiler limanda güvendedir. Ama gemiler limanda kalmak için değil fırtınalı denizlere açılmak için yapılmıştır."
TÜZEL: AYAĞA KALKMALIYIZ, İSYAN ETMELİYİZ
İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ise, Meclis'te bu yasa tasarılarını tartışacaklarını ancak önemli olan şeyin bu kapsamlı saldırılar karşısında farkında olunup olunmadığını belirtti. Emek hareketinin tarihi deneyimleri olduğunu belirten Tüzel, "Hızlı bir çalışmaya girilmesi gerekiyor. Yani 'kıdem tazminatına dokunulması grev sebebidir' demek yetmiyor" dedi. Hükümetin, yasa tasarılarını "sömüreceğiz, soyacağız" şeklinde yapmadığına dikkat çeken Tüzel, "Görünene değil arka plana bakmak lazım. AKP kelimeler üzerinde oynuyor. Akıl hocaları sınır ötesinde. Örneğin asıl olan kurallı çalışma. Buna esneklik diyor. Muğlak kavramlar kullanıyor. Ekonomide büyümeden söz ederler ama işsizlik niye düşmüyor? Yanıt veremiyorlar" dedi.
"Ulusal İstihdam Stratejisi, tıpkı 12 Eylül gibi, 2012'nin en kapsamlı saldırısıdır. Saldırı çok yönlü ve büyük" diyen Tüzel, "Muhalefete rağmen, bize rağmen bu yasalar geçecek. Sizin gücünüzdür bu saldırıyı püskürtecek olan. Sendikaların birliğe ihtiyacı var. Sendikalar, Meclis Genel Kurulu'na gelmeden mücadele etmelidir. Ayağa kalkmamız, isyan etmemiz lazım" çağrısında bulundu.