Bor işçilerinin 27 Mart Salı günü Eti Maden'e bağlı Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletmesi'nden kent merkezine yürüyüşünün ardından, Cumhuriyet Meydanı'nda Bor'da özelleştirme girişimine karşı bir miting düzenledi.
Eti Maden İşletmeleri'nde özelleştirmenin önünü açacak yasal düzenlemeye karşı 27 Mart Salı günü, Eti Maden'e bağlı Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletmesi'nde çalışan Petrol-İş üyesi işçiler çalıştıkları fabrikadan Bandırma Cumhuriyet Meydanı'na bir yürüyüş düzenlediler. Meydanda Bandırma halkı ile buluşan Petrol-İş üyesi işçiler, bor madenlerinin ve bor kimyasallarının üretiminin özelleştirmesine yol açacak düzenlemeye karşı bir miting düzenlediler.
Fabrikadan kente kitlesel yürüyüş
Eti Maden'e bağlı Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletmesi içerisinden saat 17.00'de başlayan yürüyüş, işletme içinde yer alan üretim tesislerin dolaşılması ve bu tesislerde çalışan işçilerin katılımı ile sürdü. İşletmenin ana kapısında diğer arkadaşlarıyla buluşan işçiler, Bandırma kent merkezine doğru kitlesel bir yürüyüşe geçtiler.
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Genel Mali Sekreter İbrahim Doğangül, Petrol-İş Bandırma Şube Başkanı İsmail Kayan, şube yöneticileri ve şube eski başkanları Hüseyin Gökyiğit ve Recep Gökdeniz'in katıldığı fabrikadan kent merkezine 4 km'lik yürüyüşe, Bandırma halkının yoğun bir destek verdiği görüldü. İşçileri alkışlarla karşılayan Bandırmalılar, yol boyunca özelleştirme karşıtı sloganlara eşlik ettiler.
Yürüyüş sırasında işçiler, “Bor madenleri halkındır, halkın kalacak”, “Bor vatandır, vatan satılmaz”, “Direnen işçi asla yenilmez”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “İşçi yoksa esnaf da yok” ve “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganları attılar.
Cumhuriyet Meydanı'nda miting
Yürüyüşün ardından Bandırma Cumhuriyet Meydanı'na gelen Petrol-İş üyesi Bor ve Asit Fabrikaları işçileri, burada eşleri, çocukları ve Bandırma halkı ile coşkulu bir buluşma gerçekleştirdi. Meydanda düzenlenen mitingin ilk konuşmasını Petrol-İş Bandırma Şube Başkanı İsmail Kayan yaptı.
Sözlerine mitinge destek veren sendikalar, sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederek başlayan Kayan, borda özelleştirmeye karşı kararlı bir mücadele verdiklerini, bu tehlikeli girişime karşı gerçekleri halka anlatmayı sürdüreceklerini vurgulayarak, “Bu meydanlarda anlattık, çeşitli makamlara anlattık. Bu gerçeği sadece biz değil, konunun uzmanları, maden mühendisleri de dile getiriyor. Bu işletmeler, bu madenler 3. şahıslara devredilemez. Eti Maden İşletmesi bor madenlerini gayet güzel işletiyor, yatırım yaparak, kârlılık oranını arttırıyor” dedi.
Kayan konuşmasını“Mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu mücadele burada kalmayacak, Ankara'ya kadar gideceğiz. 'Bor madenleri özelleşemez' diyeceğiz, 'Bor madenleri halkındır' diyeceğiz. Ölmek var, dönmek yok” diyerek bitirdi.
Kayan'dan sonra Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın bir konuşma yaptı. Konuşmasında, 500'e yakın sanayi alanında kullanılan borların Türkiye'nin en önemli ve en stratejik madenleri olduğunu belirten Öztaşkın, bu nedenle ülkemizde bor madenlerinin üretimi, zenginleştirilmesi vb. işlerin devlet eliyle yapılması için bir kanun düzenlendiğini ve bu kanuna göre bor madenlerini Eti Maden'in işlettiğini söyledi.
Türkiye'nin dünya bor rezervinin % 72'sine sahip olduğunu ve işlenmiş bor pazarının yaklaşık yarısını elinde tuttuğunu vurgulayan Öztaşkın, “Türkiye uluslararası alanda bir güç olmak istiyorsa, borları kendi elinde tutmak zorundadır. Borlar, devlet tarafından işletilmek durumundadır. Ancak borlar üzerinde yıllardır çeşitli oyunlar oynanmaktadır. Uluslararası şirketlerin borda gözleri var, bordan yararlanmamızı, yüksek katmadeğer elde etmemizi istemiyorlar” dedi.
Özelleştirme girişimi maskeleniyor
Hükümetin 2001 yılındaki özelleştirme girişiminden sonra oluşan tepkiler nedeniyle, borda özelleştirme uygulamasını “işletme hakkı devri”, “hizmet alımı” gibi farklı biçimlerde gündeme getirmeye çalıştığını söyleyen Öztaşkın, özelleştirmeye karşı mücadelen eden Petrol-İş Sendikası'nı konuyu bilmeden tepki verdiği için hükümet partisi milletvekillerinin eleştirdiğine dikkat çekti.
Ancak işletme hakkı devrinin özelleştirme biçimi olduğunun Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın internet sayfasında açıkça görülebileceğini belirten Öztaşkın, halkı asıl yanıltmaya çalışanın, doğruyu söylemeyenin bu girişime imza atanlar ve destekleyenler olduğunu söyledi.
“Hükümetin özelleştirmeye getirdiği gerekçeler geçersiz”
“Hizmet alımı” kılıfı altında yapılan özelleştirme girişiminin hükümetin iddia ettiği gibi ekonomik ve ticari hiçbir gerekçesinin olamayacağını belirten Öztaşkın, Eti Maden'in kârlılığını, ihracatını, kapasitesini hızlı bir şekilde artırdığını vurguladı:
“Ülke ekonomisine büyük katkısı olan, katmadeğeri yüksek bor kimyasallarının ihracatı ile ülkemize döviz girdisi sağlayan, her yıl hazineye yüz milyonlarca TL'lik kaynak aktaran ve üstelik yatırımlarını hız kesmeden sürdüren Eti Maden'in faaliyetlerinde özel sektörün, yabancı sermayenin koltuk değnekliğine ihtiyacı yoktur.”
Eti Maden'in son bir yılda dünyadaki pazar payını % 42'den % 50'lere çıkardığını söyleyen Öztaşkın, kuruluşun ülkemizin ihracatçı şirketleri arasında kârlılıkta ikinci sırada yer aldığını, Türkiye'nin ise en kârlı 6. şirketi konumunda olduğunu belirtti.
Öztaşkın hükümetin herkesi kandırabileceğini ama işine, ekmeğine, işletmesine, boruna sahip çıkan Eti Maden işçisini, Petrol-İş Sendikası'nı ve Bandırma halkını kandıramayacaklarını söyledi.
“Millet iradesi burada!”
“Millet iradesi” söylemini dilinden düşürmeyen hükümet yetkililerinin, konu bor madenleri ve işletmeleri olunca millet iradesini hiçe saydığını belirten Öztaşkın, “Bor konusunda millet iradesi bugün bu meydandadır. Gelsinler bize sorsunlar, kamuoyuna sorsunlar” dedi.
Eti Maden yöneticilerine de mesaj veren Öztaşkın, "Eti Maden'in büyük tekellerin taşeronu olmasına izin vermeyin, bora sahip çıkın" dedi. Hükümet yasayı geri çekmediği takdirde, Eti Maden'de çalışan tüm işçiler ve örgütlü diğer sendikalarla hareket edeceklerini söyleyen Öztaşkın, borda özelleştirme girişimine karşı onurlu bir gelecek için sadece Bandırma'yı değil tüm Türkiye'yi ayağa kaldıracaklarını belirterek konuşmasını sonlandırdı.
Miting; atılan “Borlar vatandır, vatan satılamaz”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “Borlar halkındır, halkın kalacak”, “Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız. Ya siz?”, “Ölmek var, dönmek yok” sloganları ve Petrol-İş üyesi işçilerin özelleştirmeye karşı mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdüreceği mesajı ile sona erdi.