Doktora gidiyorsunuz ve size soğuk algınlığı teşhisi koyup, tedavi olarak da kolunuzu keseceğiz dese ne dersiniz? Tıpkı bunun gibi mevcut 60 yıldır klasikleşmiş kıdem tazminatının bazı sorunları var ama tedavisi fon değil…
“Allahım kendim için bir şey istiyorsam namerdim sen anneme güzel bir gelin nasip et “ türü bir yakıştırma ile biz işçilerin kıdem tazminatını elinden alıp işi sulandırmak istemiyoruz, onların kıdem tazminatlarını eksiksiz almaları için uğraşıyoruz diyenler gerçekten samimi iseler. Mevcut kıdem tazminatı haklarına dokunmadan, bu haklarına ulaşamayanlara yardımcı olacak çözümler peşinde koşarlar.
Uluslar arası ve yerli sermaye sahipleri kıdem tazminatı kaldırılsın istiyorlar. Hükümet de kıdem tazminatını kaldırıp yerine Kıdem Tazminatı Fonu getirmek istiyor. En baştan belirtelim, kıdem tazminatı fonu kurulması, kıdem tazminatının kaldırılmasının yıllara yayılmış halidir.
TEŞHİSE GÖRE TEDAVİ ÖNERİN
Deniyor ki;
Kıdem Tazminatı’nı kaldırıp yerine Kıdem Tazminatı Fonu getirmeliyiz, çünkü bazı küçük işletmeler ile iflas eden şirketlerin işçileri kıdem tazminatlarını alamıyorlar teşhis bu ise tedavi kolay.
Cevap;
Madem işçiyi bu kadar düşünüyorsunuz, madem derdiniz kıdem tazminatını işverenden tahsil edemeyen işçileri düşünüyorsunuz, kıdem tazminatı uygulamasına hiç dokunmayın üstüne “Kıdem Tazminatı Garanti Fonu” kurun ki samimiyetinizi gösterin. Yani, kıdem tazminatı uygulaması aynen kalsın, işverenden kıdem tazminatını alamayan işçilere paralarını ödemeleri için fon kurulsun. Fon için işverene yük getirmeye de gerek yok, şimdiye kadar sadece yüzde 2,5 kadarı kullanılan İşsizlik Sigortası Fonu’nun yüzde 10’unu bu işe ayırırsınız, teşhisinize göre tedavi sağlarsınız.
Deniyor ki;
Taşaron işverenlerin işçilerine her yıl girdi çıktı yapılıyor böylece kıdem tazminatı ödemiyorlar. Biz de bu işçilerinde kıdem tazminatı almalarını istiyoruz.
Cevap;
Derdiniz bu ise kolay. Zaten, taşaronlar işçileri her yıl girdi çıktı yapsa da işçileri mahkemelere gittiklerinde kıdem tazminatlarını ya taşaron işverenden ya da asıl işverenden alıyorlar hem de faizleriyle birlikte. Biz işçilerimiz mahkemelerle uğraşmasın diyoruz diyorsanız onun da çözümü basit, İş Kanunlarına gerekli yasa metnini yazar ve almalarını sağlarsınız.
MAHKEMELERİN İŞ YÜKÜ AZALSIN MI?
Deniyor ki;
Çalışanların işçi alacak davaları ile kıdem tazminatı davaları İş Mahkemelerinin iş yükünü çok arttırıyor, mahkemeler yıllarca sürüyor. İşçiler tazminatsız kalıyor, paralarını alamıyor diye üzülüyorsanız bunun da tedavisi var.
Cevap;
Gerek iş müfettişlerinin gerekse de kamu denetim elemanlarına yetki verirsiniz veya konuyla ilgili bir kamu birimi oluşturup, (Tıpkı Kaymakamlıklardaki Tüketici Hakem Heyetleri gibi) işçi alacakları ile kıdem tazminatı alacaklarında icra ve uygulama yaparsınız. Hatta, gerekli yasal düzenlemeyi yapıp, iflas eden işletmelerde birinci alacaklıyı devlet yerine işçi olarak yazarsınız.