Kayan, Bandırma Şube'de yapılan basın toplantısında, “Hizmet alımı demek, üçüncü şahıslara devir edilebilir demek borda özelleştirmenin önünü açmak demektir! Biz sadece ülkenin geleceği için bor madenlerini taşeronlar veya özel sektör değil Eti Maden İşletmeleri işletsin diyoruz” dedi.
Bandırma Şubemizde, 19 Mart'ta bölgedeki sendikaların şube başkanları, siyasi parti temsilcileri, sivil topluml kuruluşlarının da katıldığı basın toplantısı yapıldı. Şube Başkanımız İsmet Kayan toplantıda yaptığı konuşmada, bor madenlerinin özelleştirilmesinin önünü açacak yasa değişikliğinin 05/03/2012 günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısına Enerji Bakanı Taner Yıldız tarafından getirildiğini belirterek taslağın içeriği hakkında bilgi verdi:
“BOR TUZLARI, TRONA VE ASFALTİT MADENLERİ İLE NÜKLEER ENERJİ HAMMADDELERİNİN İŞLETİLMESİNİ, LİNYİT VE DEMİR SAHALARININ BAZILARININ İADESİNİ DÜZENLEYEN KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI” TASLAĞI:
MADDE 1- 10/ 06 /1983 tarihli ve 2840 sayılı “Bor tuzları, trona ve asfaltit madenleri ile nükleer enerji hammeddelerinin işletilmesini, linyit ve demir sahalarının bazılarının iadesini düzenleyen Kanunun” 2. maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Bu madenlerin üretimi ve zenginleştirilmesi, teknik, ticari ve ekonomik sebeplerle, ürünün mülkiyeti teşekkülde kalmak üzere ihale yoluyla üçüncü şahıslara gördürebilirler. Ancak üçüncü şahıslara gördürülecek işlerin ihale süresinin üç yıldan fazla olması durumunda konuya ilişkin talepler Yüksek Planlama Kurulu tarafından karara bağlanır.”
500 büyük firma arasına girdi
Eti Maden İşletmelerinin 2002 yılında dünya bor piyasasında % 24 paya sahip iken 2011 yılında bu rakamın % 47'ye çıktığını, 2011 yılında, karlılıkta 825.000 milyon dolar ile 500 büyük sanayi kuruluşu içine girdiğini vurgulayan Kayan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mevcut yapı ile karlılık arttırılabiliniyormuş. Bunu her zaman tebrik ve takdir etmişizdir. Petrol-İş Sendikası olarak muvcut yapının korunması gerektiğine inanıyoruz. Üçüncü şahıslara devir edilebilir demek taşeronlaşmanın dolayısıyla özelleştirmenin önünü açacaktır. Sendika olarak bizim şahıslar ile herhangi bir problemimiz yoktur. Biz sadece ülkenin geleceği için bor madenlerini taşeronlar veya özel sektör değil Eti Maden İşletmeleri işletsin diyoruz.
Petrol-İş olarak, ülkemizin gözbebeği olan, paha biçilemez bu milli servetimizin özelleştirme girişimlerine karşı sendika olarak daha önce yani 2001 yılında nasıl mücadele verdiysek şimdi de meşru, demokratik, kitlesel mücadelemizi sonuna kadar kararlılıkla vereceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.”
Eti Maden'in 2001 yılındaki blok satışına o zaman AKP'nin de karşı çıktığını hatırlatan Kayan sözlerini şöyle tamamladı:
“Şimdi özelleştirmiyoruz” diye Sn. Bakanımızın açıklamaları var. Hizmet alımı demek, üçüncü şahıslara devir edilebilir demek! Özelleştirmenin önünü açmak demektir! Bunu bütün kamuoyu böyle bilsin. Bizim kişilerle işimiz yok. Biz ekmeğimizin peşindeyiz.”