Bandırma şubemizde örgütlü Petrol-İş üyeleri 26 Eylül'de Etimaden İşletmeleri Bandırma Boraks Fabrikaları önünde yaptıkları eylemle, borların özelleştirme girişimlerini bir kez daha protesto ettiler
Bor madeninin Türkiye için önemi ve özelleştirilmesinin sonuçları, bu akşam (10 Nisan) 21.30'da, Kanal B televizyonunda, Tevfik Kızgınkaya'nın sunduğu Ortak Çözüm programında tartışılacak. Programa, sendikamız Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, eski Eti Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Ümit Uncu konuk oluyor.
Hükümetin bor madenlerinin özelleştirilmesine olanak tanıyacak bir yasa değişikliği, Türkiye Maden İşçileri Sendikası’nı da harekete geçirdi. Maden-İş konuyla ilgili ayrıntılı bir rapor hazırladı. Raporda iki tekelin fırsat kolladığı, devletin madenleri elden çıkarmaması gerektiği vurgulandı.
Kayan, Bandırma Şube'de yapılan basın toplantısında, “Hizmet alımı demek, üçüncü şahıslara devir edilebilir demek borda özelleştirmenin önünü açmak demektir! Biz sadece ülkenin geleceği için bor madenlerini taşeronlar veya özel sektör değil Eti Maden İşletmeleri işletsin diyoruz” dedi.
Sendikamız Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, 11 yıl önce Petrol-İş Sendikası'nın bor madenlerinin özelleştirilmesine karşı Bandırma Cumhuriyet Meydanı'ndan kampanya başlattığını ve borun özelleştirme kapsamından çıkarıldığını hatırlatarak, borun özelleştirilmesine karşı yine aynı meydandan meşaleyi yaktıklarını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bor madenlerinin özel sektöre devrine izin veren bir Kanun Taslağını, Bakanlar Kuruluna sundu. Taslağa göre, bor madeninin üretimi ve zenginleştirilmesi, ürünün mülkiyeti devlette kalmak üzere ihale yoluyla üçüncü şahıslara gördürülebilecek.
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz,''Laboratuvar ortamındaki çalışmada Bor'lu çözeltilerle baca gazından çıkan karbondioksidin yüzde 70'ini yok etmeyi başardık'' dedi.
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Eti Maden İşletmeleri’ne ait fabrikalarda önümüzdeki 3 yıl boyunca üretilecek bor ürünlerinin tamamının satıldığını açıkladı. Yıldız, “2002 yılında 230 milyon lira olan bor üretiminden elde edilen kârın, bu yıl sonunda 800 milyon lira olmasını bekliyoruz” dedi